Nineteenth Century Chapel

Designed by Joanne Alderson

This nineteenth century chapel would welcome its visitors through a door forming part of a most striking but simple arrangement of geometrical brick features on its road facing gable front end. Completing the symmetry, these features had been set between engage-columned corners forming wall and roof supporting brickwork. The corbelled corners reach upwards with more than a nod towards classical architectural pillar styles. Such an iconic village building, although now ‘old’, has been gracefully domesticated and extended and is quietly situated in this area designated as of outstanding natural beauty. Stepping across the threshold with its ordered function and out this time to the rear garden terrace and beyond required a continuity of thought that has resulted in a similar blend of geometric and classical form.

A bold garden design with regular but restrained paver pattern, rectilinear gravel areas, specimen tree highlights, box hedging borders, rectangular pond ornament with central circular stone water fountain framed by a horizontal beam carried on columns, and, to one side, and finishing this base garden structure, a round stone columned pergola for those communal family and friends gatherings to be held beneath natural timbered beams. Under foot, a colour palette with muted red colours bordered by fine grey colour gravel with natural limestone columns and heritage pond surround / feature - all wired and lit for a night time outdoor experience - this together with black ironwork furniture rising from the level terrace to bring harmony to the space. Above everything though, a garden design that gives way to nature's picture; big skies and the distant hedge lines across wide open fields. And, not forgetting of course, for those special warm harvest-like evenings, the placing of an ornate iron seat upon which a kneeler may perhaps be set down to gaze at windrowed vistas

Key Features

Boxed Planting Beds

Each bed borders the flag and pavered terrace and follows the edge of specimen tree and shrub areas to provide continuity of design across the width of the rear garden. The small green leaf of box hedging helps the transition from area to area

Classical Pergola

Framed and spaced to feel like an outdoor room. The same soft grey coloured gravel used to surround the specimen planting is effectively used to provide tactile yet soft flooring for those seated within its inner sanctum

Shape & Shadow

The alternate placing of tall and low, rounded ball shaped (Buxus) specimens provides both visual interest as well as shadow interest as the sun changes direction across the rear and sides of the building

Reflecting on Change

Returning the gaze back over the fence line to the terrace from the field beyond, the geometrical lines remain at ease with the old chapel’s aspect and its new additions